Benvinguts a la web de l'AMPA

dijous, 10 de novembre del 2011

Exposició de Tintín


Aquell jove repòrter belga que tenia un fox terrier blanc...
  
L’objectiu de l'exposició és donar a conèixer l’obra del mestre del còmic de línia clara, el belga Georges Remi, anomenat Hergé, creador de Les aventures de Tintín

Horari: Del 27 d'octubre del 2011 al 19 de febrer del 2012, de dilluns a divendres, de 17 a 21 h. 
Caps de setmana, matins d'11 a 14 h i tardes de 17 a 21 h.
Lloc: Espai Cultura Unnim, c. d'en Font, 25
Organitza: Obra Social Unnim Caixa
Entrada gratuïta



Presentació
 
L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer l’obra del mestre del còmic de línia clara, el belga Georges Remi, que signava Hergé, creador de Les aventures de Tintín.
La mostra s’ha promogut per homenatjar tant l’autor com el seu personatge més important, i per divulgar les interioritats, els secrets i la complexitat dels populars còmics que han esdevingut figures de la cultura universal, impulsant els valors de l’humanisme, la noblesa, l’amistat i la generositat. Els vint-i-quatre àlbums de les aventures de Tintín, a més d’un repàs exhaustiu de la història del segle XX, recorren els cinc continents del planeta i són també un magnífic exemple de la qualitat d’un art nascut en aquest segle que els francesos anomenen bande desinée i que uneix dibuix i literatura.
Hergé era un gran perfeccionista, es documentava exhaustivament per crear les seves aventures. Ho feia tenint en compte tots els detalls: el context històric i polític, els aspectes científics, l’entorn geogràfic, la fauna, la flora, les ciutats, els monuments, els mitjans de transport, les antigues civilitzacions, etc. fins configurar un autèntic univers artístic que donava versemblança i força al seu relat, fins arribar a constituir un veritable repàs de la història del segle XX, establint precisos paral·lelismes entre la ficció i la realitat.
Tintín va viatjar a la Unió Soviètica dels bolxevics i va descobrir la impostura dels revolucionaris de l’Amèrica llatina. A Chicago, va fer caure Al Capone; va desmantellar les bandes de falsificadors de moneda a Escòcia i va neutralitzar les xarxes dels traficants d’opi al Mediterrani. Va anar a la lluna quan Neil Armstrong encara anava amb pantalons curts. Va recórrer el Sàhara damunt d’un camell amb els tuaregs, va escalar l’Himàlaia seguint la pista del Ieti, visità les tombes més secretes de l’antic Egipte, explorà l’Oceà Àrtic, descobrí una ciutat inca al Perú i trobà les tribus més oblidades d’Àfrica i d’Amèrica. També fou arrestat per la GPU, la policia secreta soviètica, penjat als Estats Units, condemnat a mort per l’armada japonesa, afusellat a l’Amèrica llatina, enterrat a Egipte, donat per mort al desert d’Aràbia i abandonat en alta mar a l’oceà Pacífic. Fou raptat per un comando de l’Irgun israelià, captiu dels beduïns irredempts de Palestina i protegit per una societat secreta a la Xina. Va fustigar el comunisme, l’imperialisme japonès, els traficants d’armes, les altes finances internacionals, el tràfic d’esclaus. Va ser l’amic d’un maharajà, l’hoste del Dalai Lama, l’ajudant de camp d’un general a l’Amèrica llatina, el company d’infortunis d'un emir del petroli a l'exili. Va salvar un monarca balcànic, va escapar d’un atemptat terrorista, va travessar el Teló d’Acer per salvar un amic de les urpes d’una dictadura comunista. És, doncs, innegable que Tintín ha esdevingut un símbol, un heroi universal, una llegenda, un mite.
Això és el que il·lustra aquesta exposició. Tot és fàcilment identificable en les fonts documentals que Hergé va utilitzar. Gairebé cada vinyeta, gairebé cada dibuix, es correspon amb alguna fotografia, llibre, revista, anunci publicitari, pel·lícula, postal o document que Hergé va consultar i guardar als seus arxius. Totes les fonts documentals que s’exposen són peces originals.
Perquè és ben evident que la capacitat de lluita, el convenciment, la valentia, l’honestedat i la humanitat són i seran sempre valors originals, fonamentals, que mereixen ser exaltats i que es mantenen vius a través de la figura d’aquell jove repòrter belga que tenia un fox terrier blanc...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada